Agio och gruvindustrn har länge arbetat med laserteknik under jord.  Med hjälp av en så kallad magnotronlaser, alltså en laser med längre våglängd och högre effekt än en vanlig laser, så kan man spåra malmfyndigheter över 100 meter rakt in i rent gråberg. Nu har tekniken visat sig användbar på annat sätt.

– Det var egentligen ett misstag, men vi riktade lasern uppåt istället för nedåt och då såg vi att vi kunde markera områden på månen, säger Magne Tronlaser, projektledare på Agio.

Efter det första testet har tekniken förfinats och våglängden har modifierats något för att komma igenom molntäcken på normal svensk lågtrycksnivå.

Agio måne 1:april

– Vi tar helt enkelt molntjänster till en ny nivå, man kan säga att vi har en molnbrytande teknik, fortsätter Magne Tronlaser.

Under mars har 3 sändningsstationer i olika tidzoner installerats för att på så sätt kunna sända dygnet runt. Enda begränsningen är i dagsläget att det bara går att sända i rött och vitt, men i framtiden så hoppas man på att sända med både HD-kvalitet och i alla färger.

– Drömmen är att projicera finalen i fotbolls-VM på månen, det vore något. Tänk att se Lotta Schelin avgöra en guldrysare, myser Tronlaser avslutningsvis.

Första kommersiella sändningen sker ikväll  23:15.

2017-05-22T14:04:01+02:00 2017-04-01|Okategoriserade|